Endüstriyel dağcılık, yüksek yapılarda tercih edilen ip destekli erişim yöntemlerini kullanan bir tekniktir.
Endüstriyel Dağcılık Temizlik İşlemi Aşamaları:
Planlama ve Hazırlık
1. Temizliği yapılacak alanın keşfi yapılır. Keşif yapıldıktan sonra alanın yüksekliği, zorluk derecesi ve kullanılacak olan malzemelerin değerlendirmesi yapılır. Temizlik için gerekli olan ekipmanlar ve kimyasal temizleyiciler belirlenerek hazırlanır.
2. Güvenlik planının oluşturulmasında, çevresel koşullar dikkate alınarak çalışma sırasında ortaya çıkabilecek riskler değerlendirilir ve buna uygun güvenlik önlemleri planlanır.
Güvenlik Kontolü
Çalışacak olan Uluslararası Sertifikalı dağcılar(IRATA,SPRAT) ip, karabina, emniyet kemeri, kask, eldiven gibi güvenlik ekipmanlarının sağlamlığını titizlikle kontrol ederler. Kullanılacak olan bütün ekipmanların güvenilirliğinden ve sağlamlığından emin olunur
1. İp ile erişim sistemi : Kullanılan ipler erişilmesi zor olan yüksek alanlara güvenli bir şekilde tırmanış ve iniş yapabilmek için gerekli durumlarda yaşam hattı kurmak için kullanılır.
2. Ekipman Bağlantıları : Emniyet kemeri, ipler ve bulunan diğer güvenlik ekipmanları kontrollü ve düzgün bir şekilde bağlanır ardından sağlamlığı test edilir.
3. İlk Yardım Çantası ve İletişim Ekipmanları : Acil durumlar göz önünde bulundurularak her yapılan işte mutlaka ilk yardım çantası hazır bir şekilde bulundurulur.
Çalışma Alanına Erişim
Dağcılar ip sistemlerini ve güvenlik ekipmanlarını kullanarak temizliği yapılacak alanın yüksekliğine ulaşım sağlarlar.
Temizlik Uygulamaları
Yüksek alanlardaki camların ve dış cephelerin temizliği, uzatma kolları, fırçalar ve temizlik kimyasalları(gerekli olduğu durumlarda) kullanılarak düzenli ve sistematik bir şekilde gerçekleştirilir.
İş Sonrası Denetim ve Kontrol
İşlem sonunda temizliği yapılan alan kontrol edilerek işin kalitesi ve detayları gözden geçirilir. Camlar, dış cepheler veya diğer yüzeyler-alanlarda bulunan türlü kir ve partiküllerden arındırıldığından emin olunur. Temizliği yapılan alan güvenli düzenli ve tertipli olarak geri teslim edilir.
Çalışma Alanının Terk Edilmesi ve Raporlama
1. Temizlik sonrasında kullanılan ekipmanlar ve malzemeler düzenli bir şekilde toparlanır.
2. Gerçekleştirilen işlemin ardından, işin kalitesi, süresi ve kullanılan malzemelere dair bir rapor hazırlanır.
2. Gerçekleştirilen iş düzenli bir faaliyetse, bir takip ve bakım planı oluşturulur.
Güvenlik ve Temizlik Sonrası Değerlendirme
Temizlik tamamlandıktan sonra, iş güvenliği açısından değerlendirme yapılır. Olası tehlikeler ve riskler gözden geçirilir.
Ekipman ve Malzeme Temizliği
Temizlik esnasında kullanılan malzemeler ve ekipmanlar iş tamamlandıktan sonra dezenfekte edilerek muhafaza edilir.
Endüstriyel Dağcılıkta Yapılan Temizlik İşlemleri :
1. Yüksek Binaların Cam Temizliği : Cam cepheler, yüksek binaların dış yüzeylerinde, pencere kenarlıkları ve cam tavanlar gibi erişilmesi zor alanlar için özel cam temizliği hizmetleri sunulmaktadır.
2. Dış Cephe Temizliği : Binaların dış yüzeyinde biriken kir ve tozların, hem estetik görünüm hem de yapının ömrünü uzatmak açısından düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Endüstriyel dağcılar yüksek binaların dış cephelerini temizlemek amacıyla ipler ve güvenlik ekipmanları kullanmaktadırlar.
3. Fabrika ve Endüstriyel Tesis Temizliği : Endüstriyel tesislerde, fabrikalarda ve depolarda yüksek alanların temizlenmesi önemlidir. Bunun yanı sıra, makinelerin, havalandırma sistemlerinin ve boru hatlarının da düzenli olarak temizlenmesi sağlanır.
4. Çatı Temizliği ve Bakımı : Çatılarda birikmiş olan kirler yapraklar ve yosun gibi maddeler temizlenir. Temizliğin ardından çatının durumu kontrol edilerek hasarlar ve çatlaklar belirlenerek bakımı ve onarımı yapılır. Çatı üzerinde güneş panelleri ve su yalıtım sistemleri varsa eğer bu sistemlerin verimliliğini sağlamak için düzenli bir temizlik hizmeti ihtiyaçtır. Düzenli çatı temizliği çatının uzun ömürlü olmasını sağlar ve estetik açısından da binanın görünümünü yeniler.
5. Köprü ve Diğer Altyapı Temizliği : İple erişim ile köprü ve diğer alt yapı temizliği yüksek yapılar, köprüler, tüneller ve benzeri altyapı projelerinde güvenli temizlik hizmeti sunan etkili bir yöntemdir. Köprüler genel anlamda kir, paslanma ve diğer atıklarla kirlenebilir. Bu tür alanlar temizlenmesi zor alanlardır. İple erişim hizmeti ile köprünün temizliği her noktasına erişim sağlayarak temizliğinin yapılmasını sağlar. Temizlik sırasında köprülerin ve altyapıların durumları gözden geçirilir. Çatlamalar veya diğer yapısal hasarlar erkenden tespit edilerek bakım ve onarımı yapılır. Bu sayede yapılan onarımlarla hasarların açabileceği sorunlar giderilir. Bakımsız gözüken köprüler ve altyapılar çevreye olumsuz bir izlenim bırakabilir düzenli temizlik hizmeti hem görünümünü iyileştirir hem de çevresindeki yaşam alanlarını da olumlu yönde etkiler.
Endüstriyel Dağcılık Temizliğinde Kullanılan Ekipmanlar
Endüstriyel dağcılık temizlik işlemleri, güvenli bir şekilde yapılabilmesi için çeşitli özel ekipman ve araçlar gerektirir.
1. Halatlar ve Emniyet Ekipmanları : Temizlik yapan dağcılar, yükseklikten güvenli bir şekilde inip çıkabilmek için halatlarla bağlanır. Ayrıca, dağcıların düşmesini engellemek için kask, emniyet kemeri, kayışlar, ve diğer koruyucu ekipmanlar kullanılır.
2. Temizlik Araçları : Cam temizliği için özel cam temizleyiciler, fırçalar, spreyler, silecekler ve diğer temizlik araçları kullanılır. Ayrıca dış cephelerdeki kirleri temizlemek için basınçlı su makineleri de kullanılabilir.
3. İletişim Ekipmanları : Yüksekliklerde çalışırken, ekip üyeleri arasında iletişim sağlamak için telsizler veya diğer iletişim araçları kullanılır.
4. Temizlik Kimyasalları : Cam temizliği veya diğer yüzey temizlikleri için özel kimyasallar ve temizleyiciler kullanılır.
Temizlik işlemlerinin güvenliği
İple Erişim Temizlik Hizmeti çok dikkatli ve güvenlik önlemi gerektiren bir alandır. Yüksek noktalarda temizlik gerçekleştirirken çalışanların emniyetini sağlamak adına hayati bir öneme sahiptir. Yükseklik ve hava şartları gibi etkili faktörler işin tehlikeli olmasına neden olabilir. Bu sebeple temizlik öncesi aşağıdaki güvenlik önemleri alınır.
1. Ekipman Kontrolü : Kullanılacak olan ekipmanların sağlamlık durumu ve güvenli olup olmadığı gözden geçirilerek test edilir.
2. Yükseklik Risk Analizi : Çalışacak yapının güvenlik durumu titizlikle incelenir ve iş koşullarına uygun prosedürler özenle belirlenip uygulanır.
3. Eğitim ve Sertifikasyon : Endüstriyel dağcıların yüksek güvenlik standartlarına uygun çalışabilmesi için özel eğitim almış olmaları ve gerekli sertifikalara (IRATA) sahip olmaları zorunludur.
Endüstriyel Dağcılık Temizlik İşlemine Ne Zaman İhtiyaç Duyulur ?
Endüstriyel Dağcılık Temizlik İşlemi, genellikle yüksek binalar, cam cepheler, çatılar, köprüler ve sanayi tesisleri gibi etkileyici yapılar için gerekli olan temizlik ihtiyaçlarını karşılar. Ayrıca, periyodik bakım, hijyen gereksinimleri ve zorlu hava koşulları gibi durumlarda da endüstriyel dağcılık yöntemleri ile temizlik yapmak kaçınılmaz hale gelir. Bu hizmet, güvenli, etkili ve ekonomik çözümler sunarak, yaşam alanlarımızı daha parlak kılar.
Endüstriyel Dağcılık Temizlik İşlemlerinin Avantajları :
1. Erişim Kolaylığı : Yüksek alanlara ulaşım sağlayabilmek için iskele ve vinç kullanmaya gerek yoktur. İple erişim ve güvenlik sistemleri kullanılarak dağcılar ulaşılması zor yüksek alanlara kolayca ulaşarak temizlik bakım ve onarım sağlayabilir.
2. Zaman ve Maliyet Tasarrufu : İp ve güvenlik sistemleriyle gerçekleştirilen temizlik uygulamaları, büyük ekipmanlara ihtiyaç duymaksızın hem maliyetleri düşürebilir hem de zaman kazandırabilir.
3. Güvenlik : Profesyonel ve eğitimli dağcılar, güvenlik önemlerini alarak riskleri en aza indirir ve temizlik hizmetlerini daha emniyetli bir biçimde gerçekleştirirler.